U bent hier

Grote Kale Inktzwam

De hoed van een Inktzwam

Geschubde Inktzwam (Coprinus comatus) - 31.10.16 Waarneming


De Geschubde Inktzwam is relatief goed te herkennen aan de hoed die hij draagt, de naam zegt het al 'geschubd' dus. Ook het uiterlijk van de onderkant van de hoed komt weer terug in de naam, inktzwart. En als de Geschubde Inktzwam zijn beste tijd gehad heeft, lijkt de hoed langzaam op te lossen in inkt. Ik vond het erg leuk om ze tegen te komen in de stad Groningen. Er stonden er tientallen op een grasveldje bij elkaar. Bij sommige leek de hoed haast los op de steel te hangen en ze wiebelden vrolijk op de wind. Of misschien hoorden zij een muziekje, die niet voor mijn oren was bestemd.

Grote Kale Inktzwam (Coprinopsis atramentaria) - 25.10.16 Waarneming


Een week voordat ik de Geschubde Inktzwammen ontdekte, had ik deze soort in het bos zien staan, de Grote Kale Inktzwam. Soms denk ik dat namen verzinnen voor soorten niet een heel creatief beroep is en gelukkig maar, dat maakt het determineren soms een stuk makkelijker (in dit geval met dank aan Julian).


Deze inktzwam, doet zijn naam ook eer aan. De hoed is geheel vrij van schubjes en de paddenstoelen zijn relatief hoog, of te wel groot en kaal dus. Het hoeft niet altijd moeilijk te zijn met determineren.

Abonneren op RSS - Grote Kale Inktzwam